Descriere
Descriere: Tinctura de armurariu. Armurariul face parte din familia Asteraceae, fiind o plantă care se foloseşte de peste 2000 de ani ca remediu pentru tratarea bolilor de ficat şi vezică biliară. Primele utilizări în scopuri medicinale ale plantei au fost realizate de către medicul grec Dioscoride, care folosea armurariu pentru tratarea muşcăturilor de şarpe. Planta are frunzele ovale cu nervuri prelungite marginal în câte un ghimpe lung. Florile roşii, tubuloase sunt de asemenea terminate în ghimpi. Fructele, de formă cilindrică şi culoare brun-cenuşiu se recoltează în luna septembrie. Se mai numeşte armurar, buruiana-armurării, crăpuşnic, scai pestriţ sau ciulinul laptelui.
Compozitie: Silybum marianum (armurariu), alcool etilic, apa. Silimarină (este un amestec format din silibină, silidianină si silicristină), flavonoli (quercetol), aminoacizi, lipide, acid fumaric,etc.
Efecte intern: Armurariu este un remediu naturist , un Tonic hepatic puternic, hepatoprotector foarte bun, coleretic, stomahic, febrifug, antidiskinezie, stimulent imunitar (studii de laborator au aratat efectele pozitive ale silymarinei din armurariu asupra limfocitelor T), antioxidant puternic, puternic antitoxic, sustine activitatea hepatica si renala protejand aceste organe contra efectelor secundare ale chimioterapiei, hipocolesterolemiant bland, antiimflator, antifibrotic, antitumoral, diminueaza riscul de instalare a bolii canceroase, reduce efectele adverse ale unor medicamente foarte puternice precum si ale unor substant chimice, galactogog, antiproliferativ, neurotrofic, neuroprotector.
Recomandari intern: Hepatita, insuficienta hepatica, litiaza biliara, diskinezie biliara, icter, lipsa poftei de mancare, dereglari ponderale, digestie dificila, dispepsie. Adjuvant in cazurile de intoxicatii cu ciuperci (alfa-amanitina si faloidina). Adjuvant in intoxicatii cu diverse substante (plumb, etanol, tetraclorura de carbon, medicamente ce afecteaza functionarea ficatului, etc) – cate o jumatate de lingurita dublata in jumatate de pahar (100 ml) se administreaza din ora in ora pe intreaga durata a zilei timp de 3 zile. In cazul acestor tulburari se apeleaza de urgenta la serviciile medicale specializate. Afectiuni ale splinei, adjuvant in tratamentul cancerului (pentru diminuarea efectelor secundare ale chimioterapiei). Adjuvant in cazurile de cancer (studiile de laborator au aratat o eficienta maxima in stoparea proliferarii celulelor canceroase hepatice, ale prostatei, colonului, pulmonare, ale pielii, contra cancerului de san si a celui ovarian) prin efectul specific antitumoral. Constipatie, adjuvant in alcoolism (diminueaza efectele nefaste ale alcoolului asupra ficatului si este folosita in dezintoxicarea alcoolicilor), psoriazis, boli de piele in general, infectii diverse (adjuvant), stari de epuizare fizica si nervoasa, deficiente imunitare, hipercolesterolemie.
Administrare: Se ia de regula o lingurita de tinctura diluata in 100 ml (jumatate de pahar) de apa, de 3-4 ori pe zi. O cura dureaza de regula 21 de zile, cu 14 zile de pauza. Mai ales in cazul bolilor hepatice, este absolut necesara diluarea acestui extract in apa.
Precautii: Dozele mari pot sa provoace (rareori) scaune diareice.
Contraindicatii: Nu se cunosc.
Prezentare: Sticla 50 de ml.
Producator:Dacia Plant SRL
Stiati ca:Planta nativa din regiunea Mediteraneana, Armurariul pe numele ei latin Sylibum Marianum, a fost utilizata de mii de ani ca remediu pentru o mare varietate de afectiuni, dar cel mai cunoscut efect al sau, ramane acela de protectie si regenerare a celulei hepatice si stimulare a functiilor ficatului.Cea mai activa partea a sa este un grup de substante flavonoide denumite colectiv “silimarina”, care a dovedit in timp proprietati hepatoprotectoare de exceptie si din care face parte silibina, izosilibina, silidianina, silicristina, taxifolina si quercetina. Dintre acestea insa silibina e prezenta in cantitatea cea mai mare, celelalte componente fiind prezente in cantitati mai mici, insa planta are actiune maxima doar in combinatie cu celelate componente. Silimarina este extrasa din semintele plantei, care sunt partea cea mai folosita din armurariu.
Calitati terapeutice: Semintele de armurariu sunt astringente, amare, colagoge, diaforetice, diuretice, emetice, emenagoge, hepatotonice, stimulente, stomahice.Protejeaza ficatul de actiunea distructiva a unor toxine puternice si a alcoolului;Creste fenomenele de regenerare a tesutului hepatic, fiind un puternic antioxidant;Scade nivelele crescute peste normal ale colesterolului sanguin;Scade rezistenta la insulina a celulelor, la pacienii cu diabet zaharat tip 2, prin aceasta fiind folosita in tratamentul diabetului tip 2;Inhiba cresterea celulelor tumorale la nivelul cervixului si prostatei, in experimente in vitro;Reduce efectele secundare negative ale chimioterapiei, fiind folosit ca si puternic detoxifiant;Stimuleaza regenerarea ficatului in caz de hepatita virala A, B si C, hepatita toxica ori ciroza hepatica, si a dovedit efecte de inhibare a replicarii virusilor hepatici;Se folososte ca adjuvant si in caz de dischinezie biliara, migrene, urticarie, psoriazis ori cancer de piele; De asemenea este un bun galactogog, utilizat de catre femeile care alapteaza.
Planta se administreaza in doze de 1g de 4 ori pe zi, sub forma de pulbere macinata fin, luata inaintea meselor cu 30 de min, sau sub forma de extracte alcoolice (tinctura) tablete, capsule. Ceaiul nu este recomandat intrucat apa fiarta degradeaza flavonoidele din compozitia sa, acestea pierzand efectul lor antioxidant. De obicei planta se asociaza in tratament si cu alte plante medicinale, alese in functie de afectiunea pe care o tratam.