Hrisca
Descriere
Descriere: Hrişca este hrănitoare, aromată şi gustoasă fiind bogată în proteine şi glucide şi de asemenea în fosfor, iod, calciu, fier şi vitaminele din grupul B. Seminţele de hrişcă pot fi consumate crude, fierte sau prăjite, simple sau în amestec cu alte alimente.
Ingrediente: hrisca.
Mod de prezentare: 1000g.
Producator:sano vita
Retete:Hrisca la tava:2 1/2 cani de hrisca spalata, 1 kg conopida, 1/2 ciuperci taiate felii, 2 cepe tocate marunt, 6 linguri ulei de masline, patrunjel tocat marunt, sare, 1 pahar smantana de soia. Hrisca se caleste, pentru cateva minute, in putina apa si 4 linguri de ulei, apoi adaugam 3 cani de apa si fierbem aproximativ 30 minute. conopida se fierbe 5-6 minute apoi se strecoara. Ceapa se caleste impreuna cu ciupercile in 2 linguri de ulei si putina apa, la final se adauga si patrunjelul, tocat marunt. Intr-un vas termorezistent se aseaza un strat de hrisca, peste el ciupercile si ceapa, iar deasupra buchetele de conopida. Peste conopida se pune smantana si se lasa la cuptor pentru aproximativ 15-20 minute. Se poate servi alaturi de o salata de cruditati si o pasta de naut sau alune.
Stiati ca: Hrisca face parte din categoria cerealelor si este foarte sanatoasa, dovada o fac multi nutrienti regasiti in aceasta. Contine: acid linoleic, vitamine din complexul B (B1. B2, B3, B5, E si P), amino acizi esentiali, minerale (crom, cupru, mangan, magneziu si acid folic). Este recomandata spre consum gratie proprietatilor sale antitumorale si tonice. Protejeaza ficatul, ajutandu-l sa proceseze mai usor medicamentele, hormonii si glucoza. Aceia dintre voi, care sunteti insetati dupa informatii privitoare la un stil de viata sanatos, stiu probabil ca proteinele mai sunt denumite si caramizile unei alimentatii corecte.Hrisca este adesea confundata cu cerealele. De fapt este un nume generic dat unor plante ierboase, in mare majoritate anuale, care apartin familiei Polygonaceae, familie din care fac parte macrisul, rubarba (reventul), stevia creata. Denumirea stiintifica pentru hrisca comuna, cea mai des consumata (in engleaza buckwheat) este Fagopyrum esculentum, pentru ca sunt mai multe specii apartinand genului Fagopyrum (sp. tataricum - hrisca tatarasca, amara, cea perena cymosum).Datorita lipsei de gluten, am mai spus, poate fi consumata de cei cu intoleranta la acest compus, sau cei cu boala celiaca (enteropatia glutenica).S-a constat in urma unor studii ca hrisca are un rol important in mentinerea nivelului scazut de glucoza, ceea ce ar reprezenta nu numai o alternativa alimentara dar si un supliment medical pentru diabetici.
Terciul de hrisca cu lapte are rol in combaterea diabetului dar are rol in cresterea secretiei unui neuromediator dopamina cu rol in combaterea depresiei. Tot pentru diabetici, un amestec de hrisca cu iaurt (lasat peste noapte pentru fermentat) este extrem de eficace. Prezenta unui tip de inositol (implicat in mecanismele secundare se reglare a sintezei de insulina) face ca hrisca sa fie studiata cu mult interes nu numai in cazul persoanelor cu diabet insulinodependent dar si a femeilor care manifesta Sindromul Ovarelor Polichistice.Hrisca protejeaza sistemul cardio-vascular; Reduce nivelul colesterolului; Imbunatateste fluxul sangvin; Scade presiunea arteriala; Previne aparitia calculilor biliari; Satisface apetitul si alimenteaza organismul; Este eficienta in reducerea acumularilor de grasime si ajustarea metabolismului.