Hrisca
Descriere
Descriere: Hrisca boabe este un remediu naturist pentru persoanele alergice la gluten.Contrar parerii generale, hrisca nu este o cereala. Se inrudeste cu rubarba si macrisul, iar ceea ce mancam sunt semintele, asemanatoare chiar cu cele de floarea soarelui. Este un substitut foarte bun pentru cereale, pentru ca hrisca nu contine gluten deloc, putand fi deci consumata fara probleme de persoanele alergice la gluten sau de cei afectati de boala celiaca. Hrisca are o concentratie foarte mare de aminoacizi, vitamine (B1, B2, B3, B5, E) si minerale (Mg, K, Ca, Fe) e bogata in zinc si selenium si e o sursa buna de antioxidanti. Hrisca se foloseste ca adaos in supe, ciorbe, mancaruri de legume cu sos, deserturi imbunatatindu-le gustul si valoarea nutritiva. Atentie! Fierbe foarte repede deci se adauga aproape la sfrasit.
Compozitie: hrisca boabe.
Prezentare: 500g.
Producator: Solaris.
Stiati ca: Hrisca face parte din categoria cerealelor si este foarte sanatoasa, dovada o fac multi nutrienti regasiti in aceasta. Contine: acid linoleic, vitamine din complexul B (B1. B2, B3, B5, E si P), amino acizi esentiali, minerale (crom, cupru, mangan, magneziu si acid folic). Este recomandata spre consum gratie proprietatilor sale antitumorale si tonice. Protejeaza ficatul, ajutandu-l sa proceseze mai usor medicamentele, hormonii si glucoza. Aceia dintre voi, care sunteti insetati dupa informatii privitoare la un stil de viata sanatos, stiu probabil ca proteinele mai sunt denumite si caramizile unei alimentatii corecte.Hrisca este adesea confundata cu cerealele. De fapt este un nume generic dat unor plante ierboase, in mare majoritate anuale, care apartin familiei Polygonaceae, familie din care fac parte macrisul, rubarba (reventul), stevia creata. Denumirea stiintifica pentru hrisca comuna, cea mai des consumata (in engleaza buckwheat) este Fagopyrum esculentum, pentru ca sunt mai multe specii apartinand genului Fagopyrum (sp. tataricum - hrisca tatarasca, amara, cea perena cymosum).Datorita lipsei de gluten, am mai spus, poate fi consumata de cei cu intoleranta la acest compus, sau cei cu boala celiaca (enteropatia glutenica).S-a constat in urma unor studii ca hrisca are un rol important in mentinerea nivelului scazut de glucoza, ceea ce ar reprezenta nu numai o alternativa alimentara dar si un supliment medical pentru diabetici.
Terciul de hrisca cu lapte are rol in combaterea diabetului dar are rol in cresterea secretiei unui neuromediator dopamina cu rol in combaterea depresiei. Tot pentru diabetici, un amestec de hrisca cu iaurt (lasat peste noapte pentru fermentat) este extrem de eficace. Prezenta unui tip de inositol (implicat in mecanismele secundare se reglare a sintezei de insulina) face ca hrisca sa fie studiata cu mult interes nu numai in cazul persoanelor cu diabet insulinodependent dar si a femeilor care manifesta Sindromul Ovarelor Polichistice.Hrisca protejeaza sistemul cardio-vascular; Reduce nivelul colesterolului; Imbunatateste fluxul sangvin; Scade presiunea arteriala; Previne aparitia calculilor biliari; Satisface apetitul si alimenteaza organismul; Este eficienta in reducerea acumularilor de grasime si ajustarea metabolismului.