Descriere
Descriere: Tinctura de obligeana. Obligeana face parte din familia Araceae, fiind o plantă erbacee, perenă, întâlnită în locurile mlăştinoase sau pe marginea apelor curgătoare şi a bălţilor. Originară din India, a fost introdusă în Europa de-abia în secolul al XVI-lea, în prezent fiind răspândită în aproape toate ţările. Medicina ayurvedică întrebuinţează planta în bolile de rinichi şi ficat, în reumatism şi pentru îmbunătăţirea memoriei. În China obligeana este utilizată pentru recuperarea pacienţilor cu accidente vasculare cerebrale. În medicina tradiţională este recomandată în tratamentul tulburărilor psihice şi nervoase, cum ar fi: isteria, nevrozele anxioase şi depresive, psihozele, epilepsia. Se mai numeşte trestie mirositoare, crin de apă, buciumaş, papură roşie, spetează, spiribană, paporotnec, calmenă, etc.
Compozitie: Obligeana, alcool etilic, apa. Ulei volatil (alcătuit din azaronă, izoeugenol, shiobunonă, acoronă, acorenonă, acalamonă), rezine, taninuri, etc.
Efecte intern: Analgezic usor, antispastic bun, aperitiv bun, bactericid mediu, calmant mediu, carminativ (elimina gazele intestinale), diaforetic, digestiv bun, diuretic si depurativ mediu, emenagog, febrifug, hemostatic, inlatura senzatia de frig, sedativ usor, stabilizeaza reactiile adverse, stimulent puternic al peristaltismului stomacal si al secretiilor stomacale, sudorific, tonic general foarte bun, tonic nervos bun (actioneaza favorabil asupra sistemului nervos central, imbunatatind memoria), tranchilizant usor, vomitiv (in cantitati mari, in cantitati mici si foarte mici este anti-vomitiv). Extern: calmant, antifebril.
Recomandari intern: Indigestie, digestie dificila, atonie gastrica si intestinala, hiposecretie gastrica, gastrita hiper-acida, ulcer gastric si duodenal se iau 30-50de picaturi , de tinctura in jumatate de pahar de apa inainte de fiecare masa. Inapetenta (anorexie), anorexie psihica, se iau 20 de picaturi , de tinctura diluate intr-un sfert de pahar de apa inainte de masa. Efecte mai bune se obtin daca se adauga si 20-30 de picaturi de tinctura de ghimbir. Colita, enterocolita, constipatie atona, constipatie asociata stresului psihic se iau 40-50 de picaturi in jumatate de pahar de apa de 4 ori pe zi, eventual pe stomacul gol. Soc psihic, isterie, anxietate (stari de teama fara motiv), nevroze, cosmaruri, insomnie se iau 30-40 de picaturi de tinctura de obligeana, diluate in jumatate de pahar de apa , de 4 ori pe zi. In starile puternice de soc, eventual insotite de pierderea constiintei, se face masaj al tamplelor si fruntii cu tinctura . Contra insomniei se vor lua doua doze de tinctura seara: una la orele 19 si una inainte de culcare. Stari de depresie, melancolie se iau 50-60 de picaturi de tinctura diluate in jumatate de pahar de apa de 4 ori pe zi. Dureri de cap si migrene care apar pe fond de nervozitate se iau 20 de picaturi, de obligeana diluate in jumatate de pahar de apa de 4 ori pe zi. Tinctura se administreaza pe stomacul gol si efectul este mai puternic daca se adauga si 20 de picaturi de menta si 10-20 de picaturi de tinctura de pelin. Anemie, diabet, hipo-metabolism (metabolism scazut), afectiuni metabolice in general, distonie vegetativa se iau 30-50 de picaturi diluate in jumatate de pahar de apa de 3-4 ori pe zi. Se face tratamente de lunga durata (40 de zile minim). Gripa convalescenta se iau 20 de picaturi diluate in jumatate de pahar de apa de 4-6 ori pe zi , pe stomacul gol.
Alte utilizari interne: Tinctura de radacina de obligeana mai este indicata in: hemoroizi, raguseli, tuse, bronsita, febra intermitenta, dizenterie, epilepsie, astm, reumatism, sinuzita, tuse, balonare, dereglari endocrine, tulburari de auz, surditate, nevralgie.
Extern: Raceala (guturai) si gripa se fac frectii cu tinctura pe abdomen, torace, gat si ceafa. Are rolul de a reduce durerile musculare, de a scadea febra si de a favoriza vindecarea, Dupa ce preparatul a intrat in piele se poate face apoi si o frectie cu 20 de picaturi de ulei volatil de menta diluate intr-o lingurita de ulei de floarea soarelui pentru hranirea pielii (care se usuca in contact cu alcoolul) si indepartarea mirosuluui obligenei, care nu este de obicei foarte agreat. Picioare obosite, dureri articulare frectie cu tinctura pe locuriler afectate.
Administrare intern: De regula se iau 50 de picaturi diluate in jumatate de pahar de apa de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol. Exceptie fac cazurile in care pacientul este foarte slabit, in care are anorexie sau senzatie de voma (dozele medii-mari de obligeana sunt vomitive destul de puternice), caz in care se recomanda 20 de picaturi de obligeana. Extern: Se ia conform prescriptiilor de la fiecare afectiune in parte.
Prezentare: Sticla 50 de ml.
Producator: Dacia plant